Vi hjälper dig med ditt vatten

och erbjuder kundanpassade lösningar inom vattenrening.

Hårt vatten/kalk

Hårt vatten och mycket kalk i vattnet visar sig genom vita kalkutfällningar på diskbänken, på porslinet, i kaffebryggaren eller tekokaren. Kalkutfällningar sker vanligtvis mest när vatten uppvärms och därför brukar det ske stora kalkutfällningar i värmepannor och varmvattenberedare.

Vad är hårt vatten?

Vattnets hårdhet avgörs av två grundämnen: magnesium och kalcium. Om vattnet innehåller höga halter av dessa, kallas det hårt vatten. Vattnets hårdhet mäts i tyska hårdhetsgrader (°dh), där gränsvärdet ligger på 15 °dh.

Är hårt vatten farligt?

Hårt vatten är inte farligt att dricka, däremot kan det skapa problem och slitage av hushållsprodukter, såsom kaffebryggare, diskmaskiner, tvättmaskiner, textil, värmepannor, varmvattenberedare med mera. Detta eftersom att när kalk värms upp sker det kalkutfällning och bildar således beläggningar i och utanpå rören. När du duschar i hårt vatten kan du med känslig hud i vissa fall märka dessa kalkutfällningar, kalken i vattnet lägger sig som en hinna över porerna på huden och täpper till, vilket i sin tur kan leda till klåda och rodnande hud.

Hårt vatten som rinner från ett duschhuvud

Vattenreningsgruppen rekommenderar

VRG & Culligan avhärdningsfilter

Test med kaffe och hårt vatten

Med mjukt vatten åtgår mindre mängder av exempelvis kaffepulver/bönor, tvättmedel, tvål, schampo m.m. Du kommer märka hur tvålen löddrar, håret och din hud blir mjuk samt hur kaffet smakar bättre.

Vi på Vattenreningsgruppen har gjort ett test med och utan avhärdningsfilter (vattenfilter för mjukt vatten), där testet gäller en sådan enkel sak som kaffe. Vi testade hur lång bryggtiden var samt mängden kaffepulver som krävdes. Resultatet visade att med avhärdningsfilter krävs det ungefär hälften av mängden kaffe, och några minuter längre bryggtid. Det betyder alltså att det mjuka vattnet rinner långsammare igenom kaffepulvret och således löser upp det indunstade kaffet i pulvret.